Koolhydraten en suikers

Koolhydraten en suikers

Koolhydraten en suiker in LiGA tussendoortjes

De LiGA tussendoortjes bestaan voor het grootste deel uit koolhydraten. Dit is voornamelijk zetmeel, dat afkomstig is uit de (volkoren)granen. Ook suikers zijn koolhydraten. Suikers zijn belangrijk voor de textuur/krokante samenstelling, de kleur en voor de smaak van de biscuits, waardoor de LiGA tussendoortjes met plezier worden gegeten.

Een deel van de suikers in LiGA tussendoortjes is afkomstig van het fruit (rozijnen, fruitpuree) dat in de biscuits is verwerkt en is dus van nature aanwezig. De overige suiker is toegevoegd. Je lichaam maakt geen onderscheid tussen van nature aanwezige suiker of toegevoegde suiker.

Minder suiker ≠ minder energie

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, betekent ‘minder suiker’ niet automatisch dat een product ook minder kilocalorieën bevat. De energetische waarde van alle vormen van koolhydraten (bv. suiker en zetmeel) is gelijk: 4 kilocalorieën per gram. Eiwit levert ook 4 kcal per gram en vetten leveren 9 kcal per gram. Wanneer een deel van de suiker in een vast product – zoals biscuits – verwijderd wordt, zal het vervangen moeten worden om de bulk te behouden. Dit wordt vaak gedaan door een ander soort koolhydraten of door vet of eiwit. Het product wordt dan wel minder zoet van smaak, maar levert niet minder calorieën.

Hoeveelheid totaal suikers in LiGA tussendoortjes1 en enkele andere biscuits2,3

(per stuk, portie of pakje)

  • 1. Bij EverGreen, HaverKick (voorheen FruitKick) en MilkBreak is de gemiddelde waarde van de diverse smaken weergegeven.
  • 2. Voedingswaarden: NEVO-online versie 2013/4.0.
  • 3. Veel verkochte soorten koek en biscuits in de supermarkt. Gewicht is gebaseerd op www.caloriechecker.nl (Voedingscentrum) of etiket.