Vetten

Vetten
Vetten zijn, net als koolhydraten, nodig om biscuits te bakken. Ze zijn bepalend voor de structuur van het product en geven ook geur en smaak.

Vet in voedingsmiddelen bestaat altijd uit een combinatie van verzadigde vetten en onverzadigde vetten, maar de verhouding tussen deze twee varieert van product tot product. Veel mensen denken dat onverzadigde vetten minder energie leveren dan verzadigde vetten, maar dit is een misverstand. Alle soorten vet (zowel verzadigd als onverzadigd vet en zowel dierlijk als plantaardig vet) leveren 9 kcal per gram vet.

Bij de ontwikkeling van LiGA tussendoortjes wordt veel aandacht besteed aan de vetzuursamenstelling.

Van de LiGA tussendoortjes worden EverGreen, EverGreen Crunchy, HaverKick en day break Volkoren gemaakt met koolzaadolie als belangrijkste bron van vet en zij zijn daardoor laag in verzadigd vet. Bekijk de grafiek voor de hoeveelheid verzadigd vet per portie.

Hoeveelheid verzadigd vet in LiGA tussendoortjes1 en enkele andere biscuits2,3

(per stuk, portie of pakje)

  • 1. Bij EverGreen, HaverKick (voorheen FruitKick) en MilkBreak is de gemiddelde waarde van de diverse smaken weergegeven.
  • 2. Voedingswaarden: NEVO-online versie 2013/4.0.
  • 3. Veel verkochte soorten koek en biscuits in de supermarkt. Gewicht is gebaseerd op www.caloriechecker.nl (Voedingscentrum) of etiket.