Voedingsvezels

Granen en Voedingsvezels

LiGA vol granen

In alle LiGA biscuits is graan het belangrijkste ingrediënt. Granen zijn de zaden van grassen. Voorbeelden van granen zijn tarwe, haver, gerst en rogge. Graan is rijk aan koolhydraten en aan andere belangrijke voedingsstoffen.

Een graankorrel bestaat uit 3 delen (zie figuur). Binnenin de korrel vind je als grootste onderdeel het meellichaam, dat vooral uit koolhydraten bestaat maar ook eiwitten bevat. Onderin zit de kiem, eigenlijk het nieuwe graanplantje in wording. Deze bevat met name vetten en tevens vitaminen en mineralen. Rondom de korrel zit een beschermend vliesje, de zemel. Dit bevat vooral voedingsvezels, vitaminen en mineralen.

Duurzame tarwe

In LiGA tussendoortjes wordt voornamelijk tarwe gebruikt, maar ook andere graansoorten zoals haver en rogge. LiGA verwerkt tarwe die duurzaam is geteeld op basis van de Harmony overeenkomst. De granen leveren een groot deel van de voedingsvezels in de LiGA tussendoortjes, maar ook andere ingrediënten zoals de gedroogde vruchten in diverse LiGA tussendoortjes dragen bij aan de hoeveelheid voedingsvezels.

Volkoren

Door graankorrels te vermalen en te zeven ontstaat meel dat verwerkt kan worden in allerlei producten, zoals brood, pasta en biscuits. Volkorenmeel bevat zowel de gemalen zemel, de kiem en het meellichaam van de graankorrel. Wanneer de kiemen en de zemelen er uit worden gezeefd blijft witte bloem over. Dit bestaat vrijwel helemaal uit zetmeel en bevat nauwelijks meer vezels.

Voedingsvezels

De EFSA adviseert een inname van 25 gram voedingsvezels per dag, de Nederlandse Gezondheidsraad adviseert 30-40 gram voedingsvezels per dag. Granen en graanproducten zijn één van de vezel leveranciers in het dieet.

LiGA tussendoortjes kunnen een relevante bijdrage leveren aan de vezelinname. De LiGA tussendoortjes bevatten namelijk minimaal 3 gram voedingsvezels per 100 gram. EverGreen Crunchy Appel-Peer levert zelfs 3,5 gram vezels per pakje.

Hoeveelheid voedingsvezels in LiGA tussendoortjes1 en enkele andere biscuits2,3

(per stuk, portie of pakje)

  • 1. Bij EverGreen, HaverKick (voorheen FruitKick) en MilkBreak is de gemiddelde waarde van de diverse smaken weergegeven.
  • 2. Voedingswaarden: NEVO-online versie 2013/4.0.
  • 3. Veel verkochte soorten koek en biscuits in de supermarkt. Gewicht is gebaseerd op www.caloriechecker.nl (Voedingscentrum) of etiket.